Барозу предупреди Шотландия да не мечтае за ЕС

Евентуалното й присъединяване ще бъде почти невъзможно, предупреждава председателят на Еврокомисията

Заради вето на Лондон

56 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Председателят на Еврокомисията (ЕК) Жозе Мануел Барозу предупреди властите в Единбург, че при обявяване на независимост Шотландия надали ще може да кандидатства за членство в Евросъюза.

Според президента на ЕК на шотландците ще им е „много трудно, ако не е и невъзможно“ да се присъединят към ЕС, ако след насрочения за септември 2014 г. референдум излязат от състава на Великобритания.

По думите на Барозу ако Шотландия стане независима, то ще й се наложи на общи условия да подава молба за присъединяване към Общността. Съществуващата процедура предвижда, че заявката трябва да бъде одобрена от всички страни-членки без изключение. Точно на този етап обаче ръководителят на ЕК предупреждава за „евентуални проблеми“.

Той даде за пример факта, че Испания бе страната, гласувала против влизането на Косово в ЕС заради заплахите на Каталуния да се отдели. „В някакъв смисъл това е аналогичен случай, тъй като също става дума за нова държава“, поясни Барозу пред британската BBC News.

Медията пояснява, че председателят на ЕК дава ясно да се разбере, че гражданите на Шотландия сами ще определят бъдещето си и няма намерение да влияе на решението им.

Подкрепи Economic.bg