Чилийци гасят пожари със сода и бира

Пожарните в труднодостъпните райони не могат да намерят вода за борба със стихията

40 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Гражданите на Чили се борят с всички средства срещу стихийните горски пожари в страната, информира Euronews. Пожарните се опитват да преборят огъня, който се шири на площ от 870 хектара, но засилените пожарни екипи не успяват да стигнат навсякъде.

Затова местните граждани се оправят както могат. „Гасим къщи само със сода. Пожарните пристигнаха, но не можаха нищо да направят, тъй като не успяха да намерят вода наоколо. Нас ни спаси содата и бирата”, споделят местните.

Мащабните пожари може да са следствие на палеж, като според следователите човешкия фактор е основна версия. Стихията в латиноамериканската държава вече взе 15 жертви. В околностите на град Валпараисо се запазва извънредното положение, обявено вчера от президента Мишел Бачелет.

„Правим всичко възможно за борба с тази трагедия. Като най-вече това касае евакуацията на семействата и осигуряването на всичко необходимо за тях. Второ – става дума за възстановяването на разрушеното”, коментира президентът.

Броят на евакуираните от зоната на бедствието надвиши 11 хил. души, като повечето от тях останаха без подслон – огънят унищожи хиляди къщи. За пострадалите деца и животни са създадени полеви болници. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg