30 нови вагона тръгват за морето до май

Няма да се увеличи цената на спалното място, каза министърът на транспорта Кристиан Кръстев

3905 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Край на кризата с липсващи спални вагони в нощните влакове за далечни дестинации. Клиентите на БДЖ"Пътнически превози" ще могат да пътуват с новит спални вагони до морето, Русе, Добрич, Силистра и Кардам за Великденските празници.

Цената за местата в спалните купета няма да се увеличи, въпреки комфорта и удобствата в новите возила, увери министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев . 

10 лева струва мястото  в купе Втора класа, 12 лева е цената за леглото в първа класа, където пътуват двама  и 18 лева - в бизнес класа, където пътникът е сам в купе.

Заедно с ръководството на НКЖИ, Ходинг БДЖ, БДЖ – "Пътнически превози" и журналисти министър Кръстев направи инспекция на четири от новите спални вагони, като пропътува разстоянието от София до Вакарел и обратно.

На проверката присъстваха и представители на доставчика и производителите от турската компания "Тюркие вагон санаи А. Ш. Тювасаш".

Всичките 30 спални вагони, произведени в Турция са вече в България

Цената по договор на вагоните е 32.2 млн. евро без ДДС.

Новите вагони могат да се движат със 160 км. в час, но скоростта им ще зависи от възможностите на жп пътя и на останалите вагони, включени в композицията.

25 от тях са стандартни и в 5 има купета, пригодени за хора с намалена подвижност. 

Всеки вагон има 10 спални кабини с по 3 легла и душ кабина, санитарен възел и помещение за предлагане на топли  и студени напитки. Специална информационна система свързва шафнера с всеки пътник. Със сигнал над леглото на клиента, той може да го събуди, ако трябва да слезе на междинна гара. 

В коридорите има видеоналюдение. Автоматизираната система осъществява връзка между шафнерите в различните вагони, както и с машиниста. Пътникът може да зададе желаната температура чрез климатичната инсталация , която може да се управлява за всяка кабина поотделно, а не да се задава за целия вагон от шафнера. Тоалетните са вакуумни.

За влаковете, към които ще бъдат прикачени нови спални вагони, ще се отделят най-добрите електровози, които притежава БДЖ, каза за www.economic.bg Иван Лалов, председател на Комисията за пробните изпитания на возилата.

Около 50 шафнери, които са обслужвали старите спални вагони, са преминали специално обучение за работа с новата техника. Домът на модерните спални вагони е в Депо Надежда. Мястото е оградено със специален кабел, при прекрачването на който , се подава алармен сигнал към охраната.

При престоя на служебния влак на гара Вакарел, министър Кристиан Кръстев провери как изглежда вокзалът откъм задната си страна, където зданието обикновено не изглежда така добре както отпред.

Тази гара е добре изглеждаща, според мен, похвали генералния директор на НК ЖИ Милчо Ламбрев, министърът.

 

Подкрепи Economic.bg