"Източният съсед нахлу в къщата ни по време на пожар"

Посланикът на Украйна в София Н.Пр. Микола Балтажи в речта си по случай Деня на независимостта

Цитат на деня

Снимка: Стоян Йотов, сп. "Икономика" (с)

Автор: Николай Марченко

"Източният ни съсед влезе в къщичката ни по време на пожар без да почука". Така метафорично изрази позицията на Киев за намесата на Русия в Крим и Донбас посланикът на Украйна в София Н.Пр. Микола Балтажи. Изявлението му е направено по време на приема в чест на Деня на независимостта на България в резиденция Бояна снощи, предаде репортер на Агенция Икономика (Economic.bg).

Той припомни, че официално Денят на независимостта е на 24 август, като преди 23 години Киев обявява независимост. "Източният ни съсед, вместо да почука на вратата и да помогне, се възползва от пожар в нашата къщичка и нахлу в Родината ми", обяви посланик Балтажи.

Според него Русия се намеси в ситуацията в Украйна, в това число и без да попита рускоезичните граждани на страната. Той обаче увери, че както и рускоезичното, така и българското малцинство в Украйна "също са една пълноценна част от украинското общество".

В приветственото си слово украинският посланик у нас изрази благодарности за подкрепа към Киев лично на президента Росен Плевнелиев и на "всички институции, както и на неправителствените организации в България". "Благодаря и на всички мои колеги, които в този труден за държавата ни момента оказват подкрепа за Украйна", заяви посланик Балтажи.

Служебното правителство беше представено от министъра на отбраната Велизар Шаламанов, който поради малкото представители на медиите се чувстваше необеспокояван на коктейла. Той обаче призна пред Агенция Икономика (Economic.bg), че членовете на служебния кабинет имат изрична "молба" от президента Росен Плевнелиев "да координират изказванията си пред медиите" с медийните си съветници и тези на правителството.

Дипломатът припомни, че 11 септември е важна историческа дата и за американските партньори заради извършената преди 13 години терористична атака в Ню Йорк. Лично посланичката Марси Рийс посети за кратко събитието, като дипломатическият й корпус, най-вече представен от офицери на военното аташе, остана на партито докрай.

На събитието присъстваха също така експрезидентът Желю Желев и редица кметове и областни управители. Сред посланиците бяха най-вече тези на Япония, Полша, Румъния, Казахстан, Азербайджан, Молдова и др. Посланикът на Руската федерация Юрий Исаков обаче не беше забелязан, Посолството на РФ бе представено от доста по-ниско ниво в дипломатическата йерархия.

От по-известните лица извън политиката и дипломатическия корпус, на партито бе забелязана и "Мис България 2007" Юлия Юревич, която е украинка по националност. Топ манекенката придружаваше баща си Евгений Юревич, който е в ръководство на фирма, обслужваща АЕЦ "Козлодуй".

Коментари: 0