36 хил. подписи не стигат за референдум за изборите

Невалидните данни били над 100 хиляди

Над 36 000 от нужните 500 хиляди подписа не достигат в подписката за референдум за изборните правила, за да бъде парламентът задължен по закон да насрочи дата за допитване, съобщава в. „Труд“.

За недостатъчното подписи ставало ясно от протокол от ГРАО за проверката на подписката, внесена от инициативния комитет начело с юриста проф. Георги Близнашки. 

Инициативата бе в подкрепа на настояването и на президента Росен Плевнелиев гражданите да се произнесат дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да е задължително и дали то да става и по електронен път.

Подписката на инициативна комитет получи и подкрепата на ГЕРБ. 

Внесени бяха 571 612 подписа на граждани. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни. 

Най-много са невалидните ЕГН във формулярите – 63 296. Над 17 хиляди са записаните по няколко пъти имена, а около 22 000 – сгрешените адреси. 

По закон парламентът трябва да уведоми комитета за пропуските и да му даде срок от един месец да ги попълни. Ако и тогава в подписката има под 500 хиляди валидни подписа, НС не е длъжно да свика референдум. 

Ако редовните подписи обаче са над 500 хиляди, допитването е задължително, като Парламентът по закон може само да редактира въпросите.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков вече е разпределил казуса в правната комисия. Тя също има един месец, за да се произнесе трябва ли да има референдум. 

Коментари: 0