40% от младите българи нито работят, нито учат

Младежката безработица е структурен проблем на България, коментират от БСК

 Над 40% от млади хора до 25 години в България нито учат, нито работят. При регистрираната младежка безработица до 25 години има разминаване между числата на Евростат и на българската статистика – около 25% дава НСИ, 28% - Евростат. Но така или иначе може да се каже, че България е между първите страни по младежка безработица в ЕС. Това заяви в интервю за БНР зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Според него въпросът е дали това е краткосрочен проблем, предизвикан от икономическата криза, или е структурен проблем.

Анализът на БСК показва, че това е структурен проблем. Той посочи, че над 60% от заетостта е в работни места и професии в сектори с ниска квалификация – търговия, услуги, строителство, охранителна дейност. Освен това, над 30% от работните места са заети от хора с по-висока квалификация от изискуемата. Според Бранков причините са първо в структурата на икономиката и заетостта, след това идват тежките регулационни режими, липсата на крупни инфраструктурни и инвестиционни проекти, които да поемат тази безработица не само сред младите, а изобщо на пазара на труда.

Той посочи, че и за България е валидно, че страни във валутен борд или които прилагат фиксиран валутен курс имат по-тежки проблеми със заетостта и доходите. Бранков подчерта също като голям проблем неефективното трудово законодателство.

"Ние сме страната, може би най-назад в ЕС, по брой на срочни трудови договори, на договори с частично работно време, т.е. при нас трудовото законодателство създава пречки за ангажиране на специфични ниши на пазара на труда, каквито са младежите, майките, възрастните хора и т.н.", коментира още Бранков.

Коментари: 0