59-ти сме в света по наем на търговски улици и магазини

Наемът на бул. "Витоша" в София е 40 евро на кв. м. и остава без промяна от миналата година

220 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България запазва 59-та позиция в света по наем на квадратен метър за магазини на главна търговска улица. Това показва изследването Main Streets Across the World на междунардоната компания за недвижими имоти Cushman & Wakefield, представено от партньорът й за България - Forton. В проучването са участвали 64 страни с данни към средата на 2013 г., като всяка от страните участва само с най-популярната си търговска улица.

Наемът на бул. "Витоша" в София е 40 евро на кв. м. и остава без промяна от миналата година. От европейските страни единствено естонската столица Талин има по-нисък наем - 30 евро на кв.м. През 2006 г. страната ни е заемала 26-то място с наем 120 евро на кв.м.

"Бул. "Витоша" се възстановява и наемите се стабилизираха. Новината може да се окаже положителна, защото за международните вериги се появява възможността да имат магазин на главна търговска улица при едни от най-изгодните наеми в Европа", каза мениджър "Търговски площи" във Forton Росен Генев. По думите му извършената реконструкция на булеварда и освобождаването на подходящи като размер помещения са още предпоставки за повече сделки с международни марки.

"Увеличеният брой на ресторантите и кафенетата възстанови потока от посетители. Част от банките и телекомите, както и някои местни тъговци, които заемаха големите квадратури, се оттеглиха. Интересът към техните площи е силен", допълни още Генев.

От Forton отбелязват, че районът около улиците "Съборна" и "Леге" се е оформил като място за предлагане на мода и бижутерия от висок клас. Вследствие на това там наемите са до 40% по-високи от типичните на бул. "Витоша".

Според изследването най-висок наем в света държи районът Коузуей Бей в Хонконг с месечен наем 2082 евро на кв.м. След него се нарежда Пето Авеню в Ню Йорк, което бе изместено миналата година от 11-годишното лидерство.

Подкрепи Economic.bg