6% спад в цените на храните на едро за година

Това сочат данните на Комисията по стокови борси и тържища

60 ~ 2 мин. четене

След резкия скок на стойностите на Индекса на тържищните цени през декември (с 8,5 на сто), от началото на годината се наблюдава стабилизиране на цените на хранителните стоки на едро, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

В резултат на трайния спад на цените на храните през пролетта и лятото на 2013 г., стойностите на Индекса на тръжните цени сега са с близо 6% по-ниски спрямо година по-рано. Цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения през януари тази година остават стабилни. Промяната на месечна база при тези стоки е в диапазона плюс-минус 0,5-1,5 на сто, като при захарта има поевтиняване от 4 на сто, а цените на брашното и яйцата са без промяна.

Близки до нивата от предходния месец са и средномесечните цени на ориза, олиото, кашкавала, кравето сирене, пилето и кренвиршите. Незначително поскъпване на месечна с около 1,5 на сто се наблюдава при фасула и маслото.

Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи.

Най-голям ръст на годишна база има при цената на кравето сирене (12,2 на сто), а поскъпването на кашкавала и маслото е 4 на сто. Цените на месото и месните произведения през януари 2014 г. се задържат близко до нивата от преди година. При свинското месо има поевтиняване на годишна база от 7 на сто. На годишна база най-много се повишава цената на зрелия фасул - 40,5%.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и яйца) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 22-25 на сто. Цените на едро на захарта и брашното през януари тази година са с около 12 - 18 на сто по-ниски.

През януари цените на всички плодове и зеленчуци са по-високи спрямо предходния месец. Поевтиняване на месечна база има само при портокалите – 11,4 на сто. Най-голям ръст на месечна база има при цената на българските оранжерийни домати – 34 на сто и на доматите от внос – 25,8 на сто. Поскъпването на българските оранжерийни краставици е 23,3 на сто, а на вносните – 14 на сто. Увеличението на цените на месечна база на зелето и морковите е в интервала 7 – 11 на сто, на картофите, ябълките и мандарините е 4 на сто и на бананите и лимоните 2 на сто.

На годишна база експертите отчитат поскъпване на картофите с 11,4 на сто, на българските оранжерийни краставици с 5,4 на сто и на морковите със 7,7 на сто. Поевтиняване на годишна база с около 8-9 на сто се наблюдава при доматите, както българските, така и на тези от внос и на вносните краставици, както и на зелето с около 2-3 на сто. Цените на плодовете падат на годишна база, като при ябълките поевтиняването е 7,2 на сто, а при лимоните - 8,2 на сто. При бананите има поевтиняване спрямо същия месец на миналата година с 4,3 на сто, а цените на портокалите и мандарините остават без промяна.

Подкрепи Economic.bg