9 май - Ден на Европа

На тази дата френският външен министър Робер Шуман прочита своята декларация, която е приета като първа стъпка на европейското обединение

На 9-ти май празнуваме Деня на Европа, както и победата на Хитлерска Германия и край на Втората световна война. Денят се чества от 1985 г. след решение на ръководителите на страните от Европейския съюз (ЕС). От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

След Втората световна война Европа е разрушена не само физически, разрушена е нейната икономика. Политиците, съветвани от икономистите осъзнават, че ако искат просперитет, мир и благоденствие в Европа трябва да преодолеят съперничество между европейските страни, наследени от предишни периоди. В средата на XX век отрасълът за производство на въглища и стомана е източник на военна мощ. Споделянето на ресурсите и свободната търговия между европейските държави биха довели до обединяване на усилията за възстановяване и развитие на икономиките им.

На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация".

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. 

Датата 9-ти май остава един от символите на Обединена Европа, наред със синьото знаме със 12 златни звезди, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен и единната валута (еврото). 

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. България отбелязва 9 май с множество мероприятия в столицата и в страната. 

Коментари: 0