Китай ще поддържа икономическия растеж тази година

Владимир Путин е загрижен за дълговата криза в Европа

36 ~ 1 мин. четене

Китайският президент Ху Дзинтао обеща Китай да направи всичко необходимо, за да поддържа икономическия растеж в страната, с което да подкрепи глобалното възстановяване на икономиката. Изявлението му беше в началото на срещата на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, която се провежда в руския пристанищен град Владивосток.

"Китай ще се стреми да провежда стабилни политики, с които да стимулира вътрешното търсене", каза Дзинтао, цитиран от BBC. По думите му световната икономика се възстановява бавно и все още има дисбаланси, и несигурност.

"Ще работим за поддържане на баланса между стабилен и силен икономически растеж, регулиране на икономическата структура и управление на инфлационните очаквания. Ще повишим вътрешното търсене и ще поддържаме ценова стабилност", увери Дзинтао.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова страните в региона да вдигнат бариерите пред свободната търговия в Тихия океан.

Руският президент Владимир Путин, който е домакин на срещата е изразил загриженост за световната икономика, но по-големите му притеснения са свързани с европейската дългова криза. "Възстановяването на световната икономика е колебливо. Можем да преодолеем негативните тенденции, като увеличим обема на търговията", коментира Путин.

Подкрепи Economic.bg