Адемов: Засега няма пари за коледни надбавки

От дискусията за криминализиране на умишленото невнасяне на осигуровки се очакват 200 млн. лв.

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Засега в бюджета, включително и в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), няма пари за коледни надбавки за пенсионерите. Опитваме се пенсионерите с най-ниски пенсии да получат по 50 лв. Това са 800 хил. души. Има и идея за диференцирани добавки по 50 лв. Това каза в ефира на Нова телевизия Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.

Той коментира и темата с минималната работна заплата (МРЗ). "Има постановление на Министерски съвет (МС) за увеличаване на минималната работна заплата да се повиши до 340 лв. от 1 януари 2014 г. Надявам се до края на месеца да обсъдим размера й със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)", коментира Адемов.

Данните му показват, че има 300 пенсионери с пенсии над 2500 лв. "В началото на прехода законодателството е позволявало да се избират трите най-добри години, в които хората са осигурявани при високи доходи", разясни Хасан Адемов.

По думите му максималният осигурителен доход за следващата година се предвижда да се повиши до 2400 лв. "Експертите в НСТС обсъждат максималната пенсия да се обвърже с максималния осигурителен доход", каза още социалният министър. Според него основният проблем е ранното пенсионира, като именно от това идва дефицитът в държавното обществено осигуряване.

Изчисленията сочат, че заради дискусията за криминализиране на умишленото невнасяне на осигуровки в бюджета ще влязат около 200 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg