Активността е висока, има нагласа за предсрочни избори

Хората гласуват с нагласата, че идва нещо важно, смята политологът

Румяна Коларова пред Economic.bg:

Снимка: БГНЕС

Избирателната активност до момента е висока, близка до тази през 2009 година. Това каза политологът Румяна Коларова пред Economic.bg във връзка с изборите за Европейски парламент и ситуацията около тях.

По думите й ако тази тенденция продължи, това е знак, че има сериозен шанс за предсрочни избори: „Хората гласуват с нагласата, че идва нещо важно. Такава тенденция важи за цяла Европа, не само за България – ако едва една година след сформирането на правителство има висока избирателна активност, гражданите искат промяна, иначе активността е ниска и усещането е, че не се решава нищо важно”.

„Активността винаги зависи от ситуацията в страната. Европейските избори са винаги второразрядни избори, защото са функция на парламентарния вот”, добави Коларова. „Има готовност за избори, защото явно няма удовлетворение. Това показва участието във вота”.

"Тогава, когато има стабилност на управлението, има ниска активност. Тогава няма усещане за несвършена работа. Тук нагласата е обратната - има усещане, че нещо трябва да се свърши", каза още тя.

„Можем да очакваме активност близка до тази от 2009 година. Това, което се наблюдава, е по-висока активност от 2007 година, а това беше втората година от управлението на Тройната коалиция”, добави политологът.

Коментари: 0