Аляска с референдум за узаконяване на употребата на марихуана

Повечето граждани на най-северния американски щат най-вероятно ще подкрепят легализирането

Регулация

Автор: Николай Марченко

Най-северният американски щат Аляска ще проведе референдум за отглеждане и употреба на марихуана, информира британската агенция Reuters.

Съответният законопроект предвижда законно притежаване до една унция (28 грама) на „трева” и да се отглеждат до 6 растения за собствена употреба. Гласуването е насрочено за ноември 2014 г. „Ние знаем, че мнозинството избиратели подкрепя еднакви правила за регулация на алкохола и марихуаната”, коментира говорителят на инициативната група Тейлър Бикфърд.

Бившият председател на Демократическата партия на Аляска Дебора Уилямс пък е инициаторът на противниците на легализирането под надслов „Голяма марихуана. Голяма грешка”. „Всяка излишна седмица, която ни позволи да проучваме опита на Колорадо, е много важна за жителите на Аляска. Спечеленото време ще ни помогне да увеличим броя на онези, които ще гласуват против”, каза тя.

Последните социологически проучвания в Аляска показаха, че поне 55% от местните граждани подкрепят пълното легализиране на леката дрога, докато едва 39% са против. По този начин щатът може да стане трети пореден такъв в САЩ, който узаконява не само употребата, но и отглеждането и притежание в по-големи обеми. 

Коментари: 0