Анализатори: Рано е за радост заради Атина

Повишението на кредитния рейтинг няма да повлияе сериозно на пазара, инвеститорите чакат изборите не само в Гърция, но и във Франция

6548 ~ 1 мин. четене

 

Красимир Стефанов, Финансова къща „Логос”

 

Новината за повишаване на кредитния рейтинг на Гърция от международната агенция „Standard&Poor’s” няма да повлияе на пазара. Причината е, че все още кредитният рейтинг на южната ни съседка, дори с увеличението, е твърде нисък. За да доведе до някаква промяна, е нужно покачване с още доста степени.

Участниците на пазара няма да обърнат внимание на промяната в рейтинга на Гърция. В момента те изчакват няколко основни процеса, които ще окажат влияние.

По неофициални данни се очаква скоро основната лихва в еврозоната да бъде понижена. Също така предстоят президентски избори във Франция. Прогнозите са резултатите от тази надпревара да променят пазарната конюнктура, тъй като социалистът и претендент за поста Франсоа Оланд е доста по-консервативен от съперника си - сегашния държавен глава Никола Саркози.

Не трябва да се пропуска и факта, че на 6-ти май в Гърция също ще има избори за парламент. Така че чак след това ще стане ясно накъде точно ще тръгне пазарът.

 

 

Подкрепи Economic.bg