Анкетна комисия ще разследва срещата на Плевнелиев с ЕРП-тата

Предложението бе подкрепено от ДПС и Коалиция за България

Автор: Божидара Иванова

Временна анкетна комисия ще разследва дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за снабдяване с електроенергия, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически лица, стана ясно по време на днешното заседание на Народното събрание.

Предложението бе внесено от "Атака", като 116 народни представители гласуваха "за", 70 бяха "против" и нямаше въздържали се. То бе подкрепено от ДПС и Коалиция за България. От ГЕРБ гласуваха против с аргумента, че е предизборно и противоконституционно.

"Ако подкрепите създаването на тази комисия, означава, че е безсмислена дейността на три постоянни комисии, една от които Комисията по енергетиката. Защо трябва да създаваме анкетна комисия по въпроси, с които се занимават действащи комисии? Кой може да държи сметка на държавния глава, който е надпартиен, обединител на народа? Кой определи, че тези контакти са нерегламентирани? Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска. Съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения", заяви Цецка Цачева от ГЕРБ.

По думите й това, което се случва с приемането на решение за създаване на тази комисия, е поредният срам за Народното събрание.

Новата комисия трябва да се заеме най-вече със срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с директора на EVN Щефан Шишковиц. Според националистите президентът трябва да присъства на заседанията на Комисията, за да се изясни какво е говорено по време на тези срещи.

Коментари: 0