Арест за руския милиардер Евтушенков

Шефът на борда на "Система" разследван за пране на пари, сред коментарите за решението е версия за "ЮКОС-2"

Лов на вещици

Арест за руския милиардер Евтушенков
Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева

Под домашен арест е поставен един от най-богатите хора в Русия - милирадерът Владимир Евтушенков. Председателят на Съвета на директорите на корпорацията "Система" е обвинен в пране на пари, пише "Новая газета".

Въпреки че доскоро се смяташе за един от лоялните олигарси на Кремъл, вчера Следственият комитет (СК) на РФ е направил обиски в московския офис на "Система", на които е присъствал и самият Евтушенков. 

Също така, Съдът в Русия наложи запор на акциите на копманията "Башнефт" в рамките на дело за легализация на средства, придобити от приватизацията на дружеството. Министерството на поземлените и имуществени отношения на автономната Република Башкортостан е подало иск на стойност 209 млрд. рубли (над 4 млрд. евро) срещу компанията.

Според версията на следствието, бившият ръководител на енергийна компания "БашТЭК" Урал Рахимов е продал акциите на "Система" по занижена цена, като прикрил значима сума пари, обяснява руската медия.

През юли т.г. Евтушенков е бил разпитван по това дело, а предполагаем съучастник на Рахимов Левон Айрапетян е бил арестуван. Владимир Евтушенков притежава 64% от акциите на АФК «Система». През тази година той се нарежда на 15-о място в списък ана най-богатите руснаци на сп. Forbes Russia. Наскоро на корицата на руското издание на списанието, той се изказа остро, като това бе и заглавието на материала за него: "Държавата винаги ще намери начин да те сложи на мястото". 

АФК «Система» е едно от крупните руски частни холдингови дружества. Основните му активи са операторът МТС и дъщерната му структура МГТС, компанията "Башнефт", концернът за производство на електроника РТИ и други.

Руският бизнес се обяви в защита на Евтушенков и определи ареста му като "политически акт". "Това е излишна мярка, която подрива доверието към руския делови климат", коментира Александър Шохин, председател на Руския съюз на промишлеността и предприемачите, чийто член е Евтеушенков.

Говорителят на президента Владимир Путин и зам.-шеф на администрацията на Кремъл Дмитрий Песков призова ситуацията "да не се политизира и да не се разглежда като повторение на сагата с ЮКОС, защото това би било абсурдно".

Бившият собственик на ЮКОС - милиардер и десидент Михаил Ходорковски, който наскоро бе помилван и освободен от затвора, също реагира остро на новината за ареста на Евтушенков. Той хвърли вината заслучващото се на Игор Сечин, който освен че е председател на Комитета по енергетика към президента, е и ръководител на "Роснефт" - най-голямата петролна компания в Русия. Преди години, след присъдата срещу Ходорковски, активите на неговата компания бяха прехвърлени именно в "Роснефт" - той е смятан за "очите и ушите" на Путин в енергийния сектор. 

Коментари: 0