Австрийците окончателно потвърдиха изборните резултати

Според SORA ГЕРБ получава 30.4% от гласовете, а "Коалиция за България" - 26.5%

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Австрийският институт за паралелното преброяване SORA потвърди резултатите на Централната избирателна комисия (ЦИК) за парламентарните избори на 12 май. Специалистите от компанията обявиха днес своите резултати, които показаха, че ГЕРБ получава 30.4% от гласовете, "Коалиция за България" - 26.5%, ДПС - 11.4%, а "Атака" - 7.4%.

Най-близо до границата от 4% е "Национален фронт за спасение на България" с 3.7%.

Преброителите уточняват, че не са получили от ЦИК нито един протокол от чужбина и затова резултатите до момента се базират на прогнози, в които данните за отделните партии, получени в чужбина, съответстват на резултатите от последните избори през 2009 г.

От SORA правят три прогнози. Според първата, ако гласовете в чужбина са разпределени, както на предишните избори, ГЕРБ получава 96 места в парламента. На второ място е КБ с 84 места, следвана от ДПС с 36 и "Атака" с 24.

ДПС обаче би могла да постигне резултат, по-малък от предишните избори, и така ГЕРБ да вземе 97 места, а партията на Лютви Местан - 35.

В третата прогноза резултатът на ДПС е по-висок от предишните избори, като партията получава 37 места, а "Атака" - с едно по-малко, т.е. 23.

Подкрепи Economic.bg