Азиатските акции тръгнаха нагоре

Добрите данни за американската икономика дадоха тласък на пазарите

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Търговията на фондовите борси в Азия донесе повишения за книжата, след като вчера регионалният бенчмарк заличи спечеленото на началото на 2013 г. Оптимизмът на пазарите се подкрепяше от добрите икономически данни в САЩ, които възобновиха спекулативните очаквания, че Федералният резерв ще намали стимулите за икономиката, съобщи Bloomberg.

Общият индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 1.4% до 130.93 пункта, с което се насочи към седмична печалба от 0.4%. Вчера бенчмаркът затвори на най-ниската си стойност от 27 декември насам, след като се понижи с над 10% в периода 20 май-13 юни.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 и Hang Seng China Enterprises се повишиха, обръщайки мечия тренд от вчера. Друг японски индекс - Topix добави 2.3%, а Nikkei 225 нарасна с 3%.

По време на търговията в Токио Kawasaki Heavy Industries се повиши с 4.5%. Компанията отстрани председателя си и приключи преговорите за сливане с Mitsui Engineering & Shipbuilding Co, което даде основание на инвеститорите да купуват акциите й. Австралийските банки поведоха ръста на финансовите книжа.

Подкрепи Economic.bg