БЕХ търси строител за VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

Холдингът открива процедура по пряко договаряне

176 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българският енергиен холдинг (БЕХ), който обединява държавните активи в енергетиката, е обявил процедура по пряко договаряне за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". За строителството на VII блок в първата и единствена засега у нас атомна електроцентрала се говори отдавна.

Правителството на ГЕРБ, което отхвърли изграждането на изцяло нова АЕЦ - "Белене", също беше убедено, че VII блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е далеч по-изгодно икономически от строителството на АЕЦ "Белене". Именно по времето на кабинета "Борисов" проектът за втора ядрена централа беше спрян.

От съобщение на интернет страницата на БЕХ става ясно, че холдингът открива процедура по пряко договаряне с предмет "Изготвяне на пътна карта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" - възможности за реализиране на инвестиционното намерение като международен проект".

Новината не беше подмината и от руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, която написа, че БЕХ обявява конкурс за консултант за строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй".

ИТАР-ТАСС припомня, че идеята за строителство на нов блок на единствената в България АЕЦ се е появила през март 2012 г., когато правителството се отказва от реализирането на проекта АЕЦ "Белене". Бе взето решение произведеният в "Ижорски заводи" реактор да бъде монтиран на АЕЦ "Козлодуй", пише руската агенция, цитирана от "Фокус".

Подкрепи Economic.bg