BNP Paribas глобена с 80 млн. долара

Този път санкцията е за измама с държавни помощи

BNP Paribas глобена с 80 млн. долара
120 ~ 1 мин. четене

Глоба от 80 милиона долара бе осъдена да плапи френската банка BNP Paribas за това, че е подпомогнала умишлено измама с държавни помощи, предадоха Франс прес и Ройтерс.

С решението си съдия Сим Лейк от окръжния съд в Хюстън, Тексас одобри споразумение между банката и правосъдното министерство, в която BNP Paribas приема да плати тази глоба, за да се приключи делото. В комюнике ведомството заявява, че от 1998 до 2005 година френската банка е участва в измама, чиято цел е била да се отклоняват гаранциите за плащане на министерството на земеделието на САЩ, предназначени за американски компании, работещи основно за износ.

Американски и мексикански филиали на една и съща компания незаконно са получили кредитни гаранции за трансакции, извършени помежду им, допълва министерството. "В някои случаи такива трансакции изобщо не са били правени и не е разменяно и зрънце живо", отбелязва министерството.

BNP Paribas "е приела да трансферира тези гаранции за плащане, знаейки, че износните и вносните компании не са имали право на това", се посочва още в комюникето. И когато през 2005 година мексиканската компания вносител е обявила, че не е в състояние да плати 78 милиона долара на компанията износител, BNP Paribas е получила от земеделското министерство на САЩ съгласие то да плати част от "щетите".

Неотдавна BNP Paribas бе глобена с 8,9 милиарда долара за нарушаване на американско ембарго срещу Судан, Куба и Иран, припомня АФП.

Подкрепи Economic.bg