БОРКОР се отчита за дейността си

Системата бе разкритикувана косвено от ЕК в излезлият вчера мониторингов доклад за България

188 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Ръководителите на Центъра за противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) ще отчетат актуалното състояние на системата за превенция на корупцията, предаде БНТ.

Причината е излезлият вчера мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК) за България, в който работата на БОРКОР е косвено разкритикувана. Евро инспекторите посочват, че Центърът за противодействие на корупцията и организираната престъпност все още не е показал конкретни резултати.

В тринадесетия доклад на ЕК за България, Комисията приканва страната ни да се прекратят повтарящите се скандали свързани с назначения, изплъзването от правосъдието на осъдени ръководители на организираната престъпност, както и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система.

Комисията подчертава, че у нас продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията и организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край.

ЕК приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Коментари: 0