БСП организира контрамитинг в София

По неофициални данни на жълтите павета се очакват над 30 000 активисти от цяла България

108 ~ 2 мин. четене

Българската социалистическа партия организира митинг в София в подкрепа на кабинета "Орешарски" в събота. За това потвърди медийният секретар на червените Антон Кутев пред "Стандарт". "Със събитието ще кажем ясно "Не" на омразата", заяви той.

Така на практика събота ще се превърне в ново "надцакване" с протести между ГЕРБ и БСП, подобно на това на първото есенно издание на антиправителствения протест на 4-ти септември, когато двете партии се надпреварваха с организирано докарани от провинцията автобуси.  Не се очаква отмяна на традиционния протест #ДАНСwithme, както и на този на "Ранобудните студенти".

По неофициални данни на жълтите павета се очакват над 30 000 активисти от цяла България за шествието на социалистите. Според запознати обаче не може да надхвърли 5 до 10 хиляди. Организацията вече е започнала и червените смятат да "спретнат" втора Бузлуджа, но в София. Очакваме подкрепа и от ДПС, казаха от "Позитано" 20. Големият митинг вероятно ще е на "Орлов мост".

В сряда пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията ще организира протест в Пловдив. „Има важни послания, които трябва да се направят. Хиляди хора призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях. Ние до този момент не сме го правили. Затова сега дадох указания - в събота, в 12.00 часа ще направим един протест на ГЕРБ в Пловдив, със знамена, партиен протест”, поясни Борисов.

На въпрос защо демонстрацията няма да е в столицата, експремиерът отговори: „Снощи гледах по телевизията какво се случва по улиците в София. Пет години бях кмет на този град, не ми е приятно да го виждам непрекъснато затворен месеци наред. Това, което видях – как блъскат журналистите от Канал 1, Канал 3, това никога не е било. Видях какво правиха”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Бившият премиер обаче бързо бе опроверган от "Ранобудните студенти", които обявиха в декларация, че "не чакат Борисов да ги оглави, а да си тръгне".

"Ние се уморихме от всички лица, говорители и предводители на прехода. Не сте изключение от тази група. Направете си труда да прочетете съдържанието, което Окупацията ни произвежда и сам ще се убедите, че нямаме допирни точки. Не можете да се разпознаете в движението ни, без да рискувате да се разпадне идентичността Ви. Никой не ви е дал мандат да говорите от наше име и да ни асимилирате към вашата партия. Нека това бъде ясно и за бившия Ви неформален коалиционен партньор Атака, който произведе несъгласуваното определение в изречението „Малките изродчета на сикаджията Бойко в действие“. То не е съгласувано и със самите нас. Честно казано, не се обиждаме на „изродчета“, но дълбоко ни обижда да ни казват, че сме „на Бойко“, се казва още в декларацията.

Подкрепи Economic.bg