БСП срина печалбата на "Козлодуй" от 148 на 5 млн. лв.

Заради това удължаването на V и VI блок вече ще иска заеми, твърди ексшефът на централата

256 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ е спаднала драстично и през 2013 г. тя е едва 5 млн. лв. За това алармира бившият изпълнителен директор на централата по време на кабинета „Борисов” и действащ депутат от ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от Агенция "Фокус".

Той припомни, че АЕЦ „Козлодуй“ през 2012 г. е завършил с печалба от 148 млн. лв. - това прави скандална разлика от почти 30 пъти, в сравнение с предходната година. „Първото тримесечие АЕЦ беше на печалба с 66 милиона лева. След спиранията на единия от блоковете, въпреки всичко, за първото петмесечие на 2013 година, „Козлодуй” реализира 25 милиона печалба“, изреди Николов. По думите му след отписвания на задължения към Националната електрическа компания (НЕК), се реализира тази загуба за първото шестмесечие, което в историята на АЕЦ „Козлодуй” никога не се е случвало.

Според депутата сега АЕЦ „Козлодуй“ е заплашена от срив на модернизацията и удължаването на блоковете - на централата ще й се наложи да тегли кредит за тази цел: „Този заем ще трябва да се плати от всички български граждани”. Той обаче не коментира възможността атомната ни централа да вземе корпоративен кредит. Официалните финансови резултати на АЕЦ „Козлодуй“ все още не са обявени, като се очаква това да се случи в следващите дни.

Според Николов в момента НЕК „преживява едно дежа вю, защото през 2009 година, поради влошените финансови показатели, повишиха цената на кредитния ресурс, който консорциумът от банки, с водеща банка „BNP Paribas”, беше дал на НЕК“.

 Тoй е категоричен, че три години след това, финансовото състояние на обществения доставчик се подобряваше. „Няколко решения започнаха да декапитализират дружествата и да наливат пари в НЕК, но това въобще не помогна в процеса“, смята още депутатът.

Николов заяви, че ясно се вижда как нарастват задълженията в енергийната система през миналата година и положението се е влошило именно поради взетите решения. „Чуваме колко е зле енергетиката, но те намирали резерви, затова намалявали цената на тока... Къде са тези резерви? Тези резерви, за съжаление, ще лъснат, в резултатите на дружествата”, констатира за спада в енергийния сектор Валентин Николов.

 

Подкрепи Economic.bg