Barclays отчете 25% спад в печалбата

Основната причина за това е загубата от контрола върху губещите операции на банката в Европа и разходите за преструктурирането на кредитора

152 ~ 1 мин. четене

Британската банка Barclays публикува финансовите си резултати за първото тримесечие. Печалбата преди облагане с данъци се е сринала с 25%, разминавайки се е прогнозите на анализаторите, съобщава Financial Times.

Основната причина за това е загубата от контрола върху губещите операции на банката в Европа и разходите за преструктурирането на кредитора.

Печалбата преди данъци се е понижила до 1.79 млрд. паунда от 2.4 млрд. паунда за същия период на миналата година. Прогнозите на запитаните анализатори бе за стойност от 2.1 млрд. паунда.  Нетната печалба обаче възлиза на 839 млн. лири, след като за януари-март 2012 година имаше 598 млн. лири загуба.

Barclays се опитват да съкрати разходите, чрез премахване на някои нива на мениджмънт и увеличаване на доверието на регулаторните органи в компанията. Стратегическата цел пред банката е до 2015 година разходите да се свият с около 1,7 млрд. лири, а печалбите от корпоративно и инвестиционно банкиране да се вдигнат двойно.

Кредиторът бе глобен с 290 млн. паунда през юни за целенасочено подправяне на междубанковите лихвени нива (LIBOR) и EURIBOR.  Двата индекса са едни от най – важните лихвени проценти в глобалните световни финансови пазари, имащи директно влияние върху сделки между банки и други институции на стойност милиарди долари.

Веднага след скандала главният изпълнителен директор на третата по големина банка във Великобритания, Робърт Даймънд, напусна поста си.

Подкрепи Economic.bg