Бареков и Борисов занимават със себе си главния прокурор

Лидерът на ББЦ обвини председателя на ГЕРБ във връзки с ДС и ДПС

Бареков и Борисов занимават със себе си главния прокурор
360 ~ 3 мин. четене

Лидерите на „България без цензура“ и ГЕРБ Николай Бареков и Бойко Борисов от сутринта в неделя водят война в медийното пространство, стигнала до главния прокурор на страната.

Българският политически елит е изчерпан, нахален, крадлив и трябва да си ходи", заяви в предаването „Събуди се" по Нова ТВ в пряка връзка от Варна лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. „Вярвам в институциите - НАП, Сметната палата, съда. Нека тези хора си свършат работата", допълни той.

Според Николай Бареков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е свързан с Държавна сигурност и други служби. „Готвен е повече от 30 години да заеме важни постове в държавата и да изпълни определена мисия. Имам документи за това, ще ги дам на съда, но в цялата работа са замесени и други ключови фигури на прехода, затова ще ги дам и на прокуратурата", заяви той. Бареков сравни и случая с Цветан Василев с начина, по който преди години е бил отстранен и Илия Павлов.

"През 2002 г. се получава писмо в Националната разузнавателна служба (НРС), в което писмо се уведомява, че г-н Борисов, като нелегален сътрудник на тази служба, отказва да работи с нея поради заемането на висш държавен пост - главен секретар на МВР. Когато са го потърсили водещите офицери, той е заявил, че разговорът с него трябва да бъде воден само на ниво шеф на НРС и да се обърнат към президента Георги Първанов и премиера по това време Симеон Сакскобургготски. В сигнала се описва, че господин Борисов, в качеството му на главен секретар, замита в архивите на МВР следите от своето престъпно поведение в миналото. Също така прочиства архивите на Държавна сигурност от досиета на политически дейци", каза Бареков.

Ако имах зад гърба си кукловоди, сега нямаше да ми се случват такива беди. Аз съм атакуван от всички страни. Ако Пеевски стоеше зад мен, нямаше във вестниците му да грее физиономията на Бойко Борисов, а моята. Според мен това „момче" е под някаква форма е контролиран изцяло от Ахмед Доган. Ако някой стои зад мен през Пеевски, това би трябвало да е Доган. Но аз не съм го виждал на живо никога", категоричен бе Николай Бареков.

Буквално след 1-2 часа от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че лидерът на политическата партия Бойко Борисов изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с отправените днес клеветнически твърдения от лицето Николай Бареков по Нова ТВ и пред Агенция ПИК.

В писмото си Борисов настоява, във връзка с петте дела за клевети и обиди, които води срещу Николай Бареков, незабавно и в съответствие със законовите си правомощия, главният прокурор на страната да провери всички направени клеветнически твърдения от Николай Бареков на 27.07.2014 г., от които нито едно не е вярно. Председателят на ГЕРБ настоява също така проверката на твърденията на Бареков да обхване и архивите на МВР, НРС и бившите архиви на Държавна сигурност (ДС).

Освен това, във връзка с обосновани съмнения за подготовката на умишлено фалшифицирани компромати с цел публично дискредитиране, Бойко Борисов призовава главния прокурор да бъде извършена проверка и в тази посока“, поясняват от ГЕРБ.

Председателят на ГЕРБ приканва главния прокурор и да изпрати представител на прокуратурата, който да се включи по образуваните и насрочени пет дела от частен характер срещу Николай Бареков, с оглед на засягането на важни обществено-политически и икономически отношения. 

 
Подкрепи Economic.bg