Баща дарява 5 млн. лв. за детска онкология

Мъжът иска единствено клиниката да носи името на дъщеря му

Баща, чиято дъщеря страда от рак, иска да дари 4-5 млн. лв. за изграждане на детска онкология и хематология в Университетската болница "Лозенец", стана ясно от стенограмата на Министерски съвет.

Мъжът не иска да става известен за обществеността, а единствено иска детската онкология да носи името на дъщеря му.

"Това е един човек, чиято дъщеря се е разболяла от рак, кара я по Гърция, по Америка, харчи милиони за нейното лечение", обясни премиерът Бойко Борисов пред министрите, който миналата седмица лично се е срещал с почернения баща.

От стенограмата става ясно още, че мъжът е изпратил писмо до болница "Лозенец" от името на Фондация "Лия". "Желанието на фондацията е да дари средствата, които ще бъдат използвани за проектиране, изграждане, оборудване и обзавеждане на тази болница", обяснява здравният министър Десислава Атанасова.

От фондацията обаче са поставили въпроса с плащането на ДДС при дарението. "Ние не можем да кажем, че няма да се плаща ДДС, просто ще потърсим варианти да се компенсира в такъв размер", е заявил министър-председателят.

"Фактически с това решение даваме право да се подготвят документите за това дарение и съответно нашия ангажимент клиниката по детска онкология на това място да носи името на детето ", обяснява премиерът.

"Ако можем да го направим, тогава ще каним най-добрите лекари и български и чужди и няма да даваме тези огромни пари по милион да стигат, да не говорим с тежкия транспорт, след това не можем да ги прибираме, в чужда среда, тук можем да си провеждаме лечението на тежките онкологични детски заболявания", обяснява премиерът.

Коментари: 0