Берлин моли Пекин да повлияе на Москва за Украйна

Ще подсетим китайските колеги за тяхната отговорност пред света, казва заместникът на Ангела Меркел - Зигмар Габриел

Поднебесен посредник

Автор: Николай Марченко

Притесненият за немските инвестиции в Русия, вице-канцлерът и министър на икономиката на Федеративната република Германия (ФРГ) Зигмар Габриел помоли Китай да посредничи при разрешаването на кризата в Украйна, информира Deutsche Welle (DW-Wolrd).

Според германската радио-телевизия по този начин ролята на Пекин в уреждането на конфликта по оста Москва – Киев може рязко да нарасне. За целта заместникът на Ангела Меркел по икономическата политика призова китайските политици да използват контактите си с руските колеги, за да повлияят на Русия по спорния украински въпрос.

Днес шефът на немското икономическо ведомство има среща с премиера на Китайската Народна Република (КНР) Ли Къцян. Зигмар Габриел обеща да постави въпроса за уреждането на конфликта и да помоли шефа на китайското правителство да повлияе на Русия.

„Разбира се, че ние ще помолим китайците да се сетят за нарасналата си отговорност на международната арена и за правото им да се намесват в конфликтите подобно на този, който сега наблюдаваме в Европа между Украйна и Русия”, заяви преди преговорите немският министър, цитиран от DW-World. 

Коментари: 0