Берлин уверява, че не жали икономиката покрай санкциите

Дейвид Камерън пък плаши с проблеми руските олигарси в Лондон като Абрамович и Усманов

Сигурността над всичко

Берлин уверява, че не жали икономиката покрай санкциите
224 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Що се отнася до санкциите срещу Русия, икономическите интереси на Германия са от второстепенно значение. Това заяви министърът на финансите на ФРГ Волфганг Шойбле в интервю за немския вестник Bild am Sonntag. „Основен приоритет е поддържането на мира и стабилността”, твърди Шойбле.

Според думите му, ако той или неговият колега - министърът на икономиката Зигмар Габриел, обръщаха първостепенно внимание на вредите, които дадените мерки срещу Москва могат да причинят на икономиката на Германия, то тогава те биха били „лоши министри“. "Нанасянето на щети върху мира и стабилността е много по-голяма заплаха за икономиката", подчерта министър.

Премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън на свой ред заяви, че санкциите против Русия могат да засегнат заможните руски бизнесмени, живеещи във Великобритания, пише британският вестник The Telegraph.

Министър-председателят не назова поименно руснаците, живеещи в британската столица и разполагащи с голямо състояние. Според изданието става въпрос най-вече за собствениците на футболния клуб „Челси” Роман Абрамович и един от основните акционери на „Арсенал” Алишер Усманов (собственик на "Металлоинвест" и "Коммерсантъ", смятан според сп. Forbes за най-богат руснак със 17,6 млрд. долара). 

Същевременно кабинетът на Камерън отново е критикуван за получаваните облаги от страна на Москва. Лондон продължава да изнася въоръжение за Русия въпреки обявеното още през март прекратяване на експортните лицензи за оръжейни части и продукция с двойно предназначение, пише вестник „РБК Дейли”.

Британската комисия за контрол на износа на оръжие отбелязва, че въпреки жестоката риторика по адрес на Русия заради събитията в Украйна, към 14 май тази година британските власти са отменили едва 34 експортни лицензи за доставка на оръжие“, обобщава изданието. Подкрепи Economic.bg