Без "жадни" домати в нивите

Фермерите ще садят само сортове, които издържат на продължителни засушавания

Доматите, които се нуждаят от много вода, за да растат и зреят, ще бъдат изхвърлени от употреба. Фермерите ще започнат да садят само сортове, които издържат на продължителни засушавания. Това е една от мерките за борба със сушата, съобщи Димитър Младенов от дирекция хидромелеорации към земеделското министерство по време на кръгла маса за вземане на адекватни мерки за оптимизация на стратегията за развитие на земеделието и създаване на буфери срещу климатичните катаклизми.

Броят на районите със сериозни засушавания у нас непрекъснато се увеличава. Най-рискови са регионите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, както и цяла Северозападна България. Земеделците в тези райони трябва да се ориентират към култури, които изискват по-малко вода, както и към съоръжения за напояване, които да дават минимални загуби, каза Младенов.

Според него в момента се пише стратегия за хидромелеорации, в която ще залегне изискването за изграждане на повече язовири с цел да се съхраняват повече от оскъдните водни ресурси. Вероятно в следващия програмен период ще се предвидят повече пари за язовири и хидромелеорации, съобщи и Боряна Каменова от дирекция "Промяна на климата" в екоминистерството. Според нея фермерите ще трябва да се адаптират и към изместването на сезоните и сроковете за извършване на селскостопанските дейности.

Екоминистерството и представители на Националния институт по метеорология и хидрология в момента разработват сценарии за промяната на климата. Очакванията са поне до 2030 г. да има затопляне, а не застудяване. Проливните дъждове, които ще водят до наводнения обаче ще се увеличават, смятат експертите.

Коментари: 0