Без увеличение на майчинските на този етап

От следващата седмица правителството започва да работи по разработването на механизъм за определяне на минималната работна заплата

3620 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Колкото и високи да направим майчинските, няма да повишим раждаемостта. Това заяви в ефира на „Дарик“ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова. Тя отбеляза, че майчинските помощи у нас са много ниски, но се изплащат в много дълъг период. „Ако съкратим срока, може да се говори за увеличение“, уточни Костадинова. Вицепремиетър все пак отбеляза, че служебното правителство няма законовите правомощия да извършва подобни промени.

Служебният министър съобщи, че от следващата седмица правителството започва работа по разработването на механизъм за определяне на минималната работна заплата. "Липсата на подобен механизъм в момента води до несигурност", коментира Костадинова.

Тя допълни, че засега се работи за отпускане на еднократна енергийна помощ в размер на 65 лв, но дали това ще бъде точната сума ще стане ясно, след като станат ясни разчетите. „За семействата с деца с увреждания също ще има еднократна помощ, която се очаква да бъде около 50 лв“, отбеляза тя. Вицепремиерът допълни, че засега това са предложения на социалното министерство и трябва да бъдат обсъдени в тристранния съвет.

По повод призива на премиера към бизнеса да прояви солидарност с хората в нужда, социалният министър каза, че държавата може да помогне на бизнеса с идеи за това в какво може да се фокусира тази солидарност. "В момента се работи по няколко такива идеи, една от които е свързана с корпоративната социална отговорност", обяви Костадинова.

Подкрепи Economic.bg