Безработицата в света расте

Еспертите не очакват подобрение в следващите две години

6360 ~ 1 мин. четене

Ситуацията на световния пазар на труда значително се е влошила практически във всички области, а дефицитът на работните места превишава с 50 млн. докризисните нива. Както се подчертава в доклад, разпространен от Международната организация на труда, нивото на заетостта в света в края на миналата година е бил 60.3%, което е с 0.9% по-ниско от докризисните показатели, предаде ИТАР-ТАСС.


Авторите на изследването признават, че „едва ли е световната икономика ще расте през следващите две години с такива бързи темпове, за да покрие сега съществуващия дефицит, а също така и да обезпечи работни места за повече от 80 млн. души, които се очаква да се окажат на пазара на труда за това време.”


Експертите от организацията са обезпокоени от положението в Европа, където нивото на безработица е нараснало с около две трети в страните от 2010 г., както и от ниските темпове на възстановяване на заетостта в САЩ и Япония. Нивото на безработицата сред младежите е скочило с 80% в развитите страни и около 70% от развиващите се страни.

Подкрепи Economic.bg