Чакаме повече румънци и руснаци по морето

Преместването на сектор "Туризъм" в Пловдив ще има положителен ефект, обяви Иво Маринов

6536 ~ 1 мин. четене

Преместването на направление „Туризъм” на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив ще има положителен ефект върху развитието на специализираните форми на туризъм, с които градът и регионът са богати. Това каза Иво Маринов, заместник-министър във ведомството, пред Фокус.

По думите му това съвпада с политиката за развитите и представяне на България като туристическа дестинация с акцент „Kултурен туризъм”. В момента се извършва анализ на човешкия ресурс за предстоящото преместване, уточни Маринов. „Ще има и служители от Пловдив и региона, които ще бъдат назначени. В началото може да срещнем някои трудности, но по принцип не очаквам затруднения.

В съвременния свят е важна мобилността на работната сила, а и с наличните информационни технологии няма да се стигне до сериозни сътресения. Само направлението „Туризъм” се изнася в Пловдив, останалите звена ще продължат да функционират в столицата и помежду им съществува добра координация”, обясни Маринов.

По отношение на предстоящия летен сезон, заместник-министър Иво Маринов каза, че се очаква ръст на туристите, както чуждестранни, така и български, което ще доведе и увеличаване на приходите. Той посочи, че според данните от предварителните записвания, ръстът ще бъде между 5 и 8 процента.

Маринов добави, че тази година се очаква увеличение на румънските туристи, както и значително увеличение на туристите от Руската федерация, тъй като през последните месеци са били предприети редица мерки за улесняване на пътуването им. Една от тях е признаването на шенгенските визи на руските граждани за национални български визи, уточни Иво Маринов.

Подкрепи Economic.bg