Билетите за рейс - незаконни

Причината е, че автобусите още нямат касови апарати, изисквани по закон

72 ~ 2 мин. четене

Билетите за автобус у нас масово вече са незаконни. Според изискване на закона, от 1 януари те трябва да се издават от касов апарат. Повечето превозвачи  нас обаче не са успели да спазят срока. Едва 1200 превозвачески фирми от  6500 са спазили изискванията и имат фискални устройства.

След ваканцията на депутатите се очаква парламентът да гласува ново удължаване на срока за поставяне на касови апарати в автобусите. Предложението за четвъртото поред отлагане, вече е прието от транспортната комисия. Към момента обаче е в сила закона, според който след 1 януари, всеки пътник трябва да пътува срещу касова бележка.

С фискални устройства вече са оборудвани много от междуградските рейсове в пловдивски регион. В автобусите от градския транспорт обаче, дори не се говори за касови бележки. Докато не бъде гласувано ново удължаване на срока за поставяне на фискални устройства в рейсовете, на практика в нарушение са повечето автобуси.

Превозвачите са категорични, че касовите апарати няма да могат да се въведат в линиите с до 40 километра пробег, както и в международния транспорт.

С касови апарати трябва да бъдат оборудвани близо 12 500 автобуса в страната, както и още 10% резервен автопарк.

В София проблемът е решен генерално като законът е заобиколен - просто от 1 януари думата "билет" не съществува, а всичко се нарича карта за еднократно пътуване или карта с талони.

"Реално към настоящия момент Центърът за градска мобилност не издава билети за еднократно пътуване. В този смисъл законът е изпълнен", казва Любомир Христов, зам.-кмет на София, пред bTV.

Всички превозвачи извън закона се надяват новите изисквания отново да бъдат отложени.

"Единственото нещо, което Народното събрание може да направи, е да удължи срокът, както е минало в транспортна комисия на първо и второ гласуване с 6 месеца и това да стане още в първите заседания след 15 януари", обяснява Георги Свиленски, зам.-председател на транспортната комисия в НС.

От НАП заявиха, че наблюдават процеса, извършват проверки, но няма да глобяват, докато не видят политическото развитие по случая.

Коментари: 0