Бизнесът поиска защита от високата цена на тока

Енергийният министър Драгомир Стойнев представи пред работодателите състоянието на енергийния отрасъл и необходимостта от спешни мерки за стабилизирането му

128 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Планираното отпушване на експорта в дългосрочен план ще повиши цената на електроенергията и на вътрешния пазар. Това е становището на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изразено по време на среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Затова представителите на бизнес организацията поискаха въвеждането на защитни механизми за предприятията в страната.

Работодателите изразиха загрижеността си, че от миналата година цената, по която българската индустрия купува електроенергия високо напрежение, е най-високата в ЕС, а това директно влияе върху конкурентоспособността на предприятията.

Министър Стойнев представи пред работодателите състоянието на енергийния отрасъл и необходимостта от спешни мерки за стабилизирането му.

Той изрази задоволство от конструктивния си разговор с представителите на индустрията. Двете страни се съгласиха да продължат обсъжданията за формулиране на общи дългосрочни мерки в защита на бизнеса.  Активните дискусии по състоянието на енергетиката ще продължат  в рамките на Консултативния съвет за индустриална стабилност, който съществува към министерството и в който участват и други представители на бизнеса.


Подкрепи Economic.bg