Близо 1 млн. българи нямат здравни осигуровки

Дълговете на държавните и общински болници са намалели с 11 млн. лв. от началото на 2013 г., твърди Десислава Атанасова

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Малко под 1 млн. българи са без платени здравни осигуровки. Това обяви във "Факторът Кошлуков" по TV7 Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Тя обаче поясни, че не е ясно как са разпределени тези граждани по групи. "Има много хора, които трайно работят в чужбина и си плащат осигуровките там. Държавата е помислила за хората в дъното на социалната стълбица, като се грижи за социално слабите. Нашата система е солидарна за разлика от тази в САЩ, която е персонална", добави Десислава Атанасова. Здравният министър припомни, че при солидарната система всички плащат осигуровки и ползват тези, които имат нужда от здравна услуга.

"През последните месеци на миналата година събираемостта от здравни осигуровки не е лоша. Дори има преизпълнение. Имаше едни 50 млн. лв. излишък в здравната каса. Надзорният съвет на касата взе решение 10 млн. да отидат за болничната помощ", каза още Десислава Атанасова.

Според нея един от механизмите за решаване на проблемите в здравеопазването е електронната идентификационна здравна карта. "В момента работим усилено по такъв проект, но обществената поръчка за изграждане на единна информационна система се обжалва. Това е една от пречките. Наистина има забавяне. Проектът е факт. Дали сме срок за изграждане на цялата система от 6 месеца", коментира Атанасова.

По думите на здравния министър намаленията на лекарствата са между 5 и 78%. Десислава Атанасова даде пример с медикаменти, които са намалени от 22 на 8 лв., а за медикамент за онкология има спад в цената от 55%.

"Задълженията на държавните и общински болници са намалели с 11 млн. лв. от началото на годината. Към 31 декември 2012 г. тези дългове бяха 77 млн. лв., а към настоящия момент те са с 11 млн. лв. по-малко", твърди Десислава Атанасова.

Подкрепи Economic.bg