Близо 600 обществени поръчки за един ден

За да предотвратят забавяне, възложителите са публикували обявите преди новия ЗОП

Снимка: БГНЕС

152 ~ 2 мин. четене

Близо 600 обществени поръчки са обявени само в последния ден на месец юни, пише в. Сега. Министерства и държавни агенции са ускорили публикуването на поръчките преди да влязат в сила промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

На 30 юни са подадени общо 147 поръчки за строителство, 260 за услуги и 186 за доставки. В последните два работни дни - 27 и 30 юни, само Агенция "Пътна инфраструктура" е започнала тръжни процедури за 760 милиона лева. Това показват данните на агенцията за обществени поръчки (АОП).

Изданието посочва, че е имало предупреждения, че промените могат да предизвикат хаос в работата на възложителите, тъй като поръчките са подготвяни по стария закон. Част от измененията влязоха в сила от 1 юли, а останалите са отложени за октомври, поради липса на наредби за прилагането на някои текстове. Експерти посочваха, че ако не бъде отложено влизането в сила на промените, процедурите ще бъдат забавени с около 3 месеца.

Само на 30 юни пътната агенция е обявила рекордните 54 търга за около 400 млн. лв. Сред тях е ремонтът на пътя Самоков - Ихтиман и Живково - Веринско с прогнозна стойност 20 млн. евро. Търси се и фирма, която да ремонтира различни отсечки на пътя Ямбол - Средец срещу прогнозната сума от 30 млн. евро. На 27 юни пътната агенция пусна и два големи търга за строителство на част от Западната дъга на софийския околовръстен път и скоростен път между Ботевград и Мездра. Общата индикативна стойност на проектите е над 360 млн. лв.

Министерството на инвестиционното проектиране  е обявило общо 26 търга, по-голямата част, от които за строителен надзор. За управление на качеството в министерството е обявена поръчка за 201 хил. лв. без ДДС.В последния ден на юни, от ведомството пускат и още един търг - за създаване на регистър за плановите документи, свързани с устройството на територията. Цената без ДДС е над 380 хил. лв.

Голяма поръчка в последния момент е обявила и Държавна агенция "Национална сигурност". Агенцията откри процедура за закупуване и гаранционно обслужване на 84 автомобила.

Подкрепи Economic.bg