Блокадата на турската граница продължава

Протестиращите български превозвачи заявяват, че ще останат на границата, докато Турция не издаде официален документ, с който да махне рестрикциите

228 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Блокадата на ГКПП "Капитан Андреево" и Лесово продължава и днес. Протестиращите български превозвачи заявяват, че ще останат на границата, докато турската страна не издаде официален документ, който да потвърди, че няма да има проблем с български ТИР-ове на българо-турската граница.

Вчера турската страна съобщи, че са дадени указания за прекратяване на рестрикциите спрямо българските превозвачи. Турските власти направиха това разпореждане след действия на българския посланик в Анкара, съобщиха от правителствената пресслужба. Потвърждение за това е било получено и от консула ни в Одрин.

Българските превозвачи обаче искат писмено уверение, че няма да имат проблеми в Турция като изпускане на срокове, което води до големи парични санкции на фирмите. Преди седмица, когато пак блокираха граница, превозвачите получиха устно уверение, че тормозът от турска страна ще спре. Това не стана и те не вярват, че нещо ще се промени.

Опашката от ТИР-ове на пункта „Капитан Андреево" в момента е с дължина 8 км. През него се пропускат леки автомобили, автобуси и ТИР-ове, които превозват жива стока.

Няма информация за проблеми и задръствания по другите гранично-пропускателните пунктове в страната.

Подкрепи Economic.bg