Богатите станаха още по-богати през 2012 г.

Според индекса Bloomberg Billionaires Index 100-те най-богати хора на планетата са спечелили 241 млрд. долара през миналата година

3665 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-богатите хора на планетата са добавили 241 млрд. долара към активите си през 2012 г. Това показва индексът на Bloomberg Billionaires Index, който следи всекидневно как се променя състоянието на 100-те най-богати в света. На 31 декември състоянието им се оценява на 1.9 трлн. долара.

Според статистиката едва 16 души в класацията са "обеднели" през миналата година.

"Миналата година беше страхотна за най-богатите хора", коментира за Bloomberg Джон Катсиматидис, собственик на Red Apple Group. "През 2013 г. те ще продължат да търсят възможности за инвестиции по целия свят - не задължително в САЩ, което ще им даде предимство", смята той.

Според данните от индекса най-голям прогрес в класацията е направил собственикът на испанската верига за търговия на дребно Inditex - Амансио Ортега. За 12 месеца неговото богатство е скочило двойно - от 22.2 млрд. долара на 57.5 млрд. долара. Акциите на компанията скочиха с 66.7% за периода, въпреки кризата, в която се намира Испания. Благодарение на това Ортега се изкачи с едно място в класацията до третата позиция.


Първи продължава да е собственикът на мексиканския телеком America Movil - Карлос Слим. Нетното му богатство се е увеличило с 13.4 млрд. долара до 75.2 млрд. долара. Увеличението обаче не се дължи на бизнесът му с мобилни услуги, а на останалите му дейности - застраховане и банкиране.

На второ място, също без промяна, е основателят на Microsoft - Бил Гейтс. Той е забогатял с 7 млрд. долара за една година и вече притежава 62.7 млрд. долара.

Челната петица се допълва от инвеститорът Уорън Бъфет, който забогатя с 5.1 млрд. долара и вече притежава 47.9 млрд. долара. След него се нарежда основателят на IKEA - Инвар Кампрад. Неговото състояние се увеличило до 42.9 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg