Бонуси за чиновниците извън София

Близо 150 служители от земеделското министерство ще бъдат преместени във Варна и Плевен

Ще се търсят възможности за стимулиране на служителите, които приемат да се преместят в друг град, при изнасянето на дейността на структурите на земеделското министерство. Това заяви ресорният министър Мирослав Найденов във връзка с предстоящата реформа, при която структури на централната администрация ще бъдат изнесени от София, съобщи Дарик.

По думите на Найденов служителите, които откажат да се преместят, ще бъдат обезщетени. Все още не е ясно колко ще струва това преместване, но специално сформирана работна група прави нужните изчисления, обясни още земеделският министър.

Според работния план Агенцията по рибарство и аквакултури ще се премести във Варна, а изпълнителната агенция по лозата и виното ще бъде в Плевен. В двете структури работят общо около 150 служители, които трябва да изберат дали да се преместят или не, допълни министър Найденов.

„Голяма част от хората са държавни служители и договорът им не може да бъде едностранно променян. Ако те откажат това, което им се предлага като компенсация, трябва да бъдат обезщетени. Не е уволнение, но ако се вземе решение, образно казано, за преместване на Агенцията по рибарство и аквакултури във Варна и някои от служителите откажат по семейни причини, те трябва да бъдат обезщетени по подобие на обезщетението при съкращение", каза Найденов.

За тези, които пък проявят желание да се преместят и са нужни като експерти, трябва да се предвидят материални стимули, които да поемат и компенсират преместване, изрази мнение министърът, като даде пример с осигуряване на заетост за съпруга/съпругата или на място в градина за дете. „Идеята не може да бъде осъществена в рамките на дни с магическа пръчка", допълни Найденов.

Според министъра заплатите на местещите се служители трябва да бъдат запазени в размера, който получават в София, а евентуалната парична помощ за преместване ще бъде еднократна.

Коментари: 0