Борислав Петков: Има опасност от фалит на зърнопроизводители

„Причината е, че има ниска ликвидност и цени под себестойност”, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на земи

120 ~ 1 мин. четене

В момента мораториумът за продажба на земя на практика не действа, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на земи Борислав Петков в ефира на БТВ. Той се мотивира с разрешението всеки, който е регистрирал фирма на територията на България да купи парцел. Мораториумът е по-скоро емоционално решение и удължаването му няма да спрат сделките.

Две са основните предпоставки – комасация и хидромелиоративни съоръжения, смята Петков. 2% от площите в България се водят поливни, но действащите са едва 1%-1,5%. Няма как да има полизвно земеделие върху некомасирана земя, припомни Петков.

Необходимо е създаването на предприемаческо земеделско съсловие, каквото липсва, заяви Ангел Векодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. През 2013 г. ние сме изправени пред ниска ликвидност, цени под себестойност, което ще доведе до липса на оборотни средства и може да се очаква фалити на зърнопроизводители.

Той обаче не се ангажира с броя на фермерите, които могат да спрат дейността си. 86 000 са регистрираните производители, припомни Вукодинов. Той призова да се минимизират разликите в конкурентоспособността, тъй като европейските земеделци получават три пъти повече субсидии.

Подкрепи Economic.bg