България е произвела 100 млн. литра вино през 2012г.

Страната ни изнася 80% от произведеното вино

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България е произвела 100 млн. литра вино през изминалата годинa. Toвa заяви виненият експерт Вили Гълъбова по време на пресконференцията по повод Вторият Балкански винен конкурс и фестивал, който ще се проведе през месец май в София.

"Страната ни изнася близо 80% от произведената продукция, а Полша, Чехия и Русия са страните, които най-много почитат виното ни. Интерес към българските вина проявяват в Канада, Индия, Сингапур и на други пазари", съобщи Галина Нифору, основател и директор на Балканския винен фестивал и конкурс.

Нифору изтъкна, че въпреки кризата винопроизводството у нас е в подем и посочи, че българският износ на вина през 2011г. е отбелязал 7% ръст, в сравнение с 2010г.

Новосформираната българска Асоциация на износителите на вино, чиито председател е Нифору, е устремена да осигури пазари за българското вино и в САЩ, Япония и Хонконг. При съвместно излизане на международни пазари Балканите заемат 5-то място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ, стана ясно още по време на конференцията.

"Балканите се нуждаят от съвместно излизане на международните пазари", категоричен бе председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той подчерта, че Палатата приема с ентусиазъм идеята за съвместни действия на винопроизводители и търговци от балканските страни и изтъкна, че отварянето на търговията е сред целите на глобалния бизнес.

"Само след постигането на това може да се очакват сериозни успехи на международните пазари. Затова БТПП разглежда този фестивал като демонстративен проект на необходимостта от обединяване на потенциала на Балканските икономики", отбеляза още Симеонов

Подкрепи Economic.bg