България е третата най-застаряваща страна в Европа

До 2050 г. работната сила у нас ще намалее с около 40%

292 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България е на трето място в Европа по най-висока средна възраст на населението, сочи доклад на Световната банка. Според доклада до 2050 г. работната сила у нас ще намалее с около 40%. След 30 години се очаква всеки един на трима да българи да бъде над 65 годишна възраст. Ще възникнат проблеми при изплащането на пенсии и осигуряването на здравни грижи.

Експертите от Световната банка отбелязват, че застаряването на населението изисква промени в пазара на труда, здравеопазването и образованието. Сред решенията, които предлагат експертите на банката са намаляване на периода на майчинство, вдигане на социалните осигуровки, насърчаване на по-гъвкави условия на труд, както и адаптиране на работните места към нуждите на по-възрастната работна сила.

От Световната банка съветват управляващите да се въздържат от извънредни увеличения на пенсиите и да увеличават плавно възрастта на пенсиониране, докато тя стане еднаква и за мъже и за жени.

Според анализът ще се увеличи и делът на работниците от ромски произход, които вече заемат между 9 и 19% от новите участници на пазара на труда. Застаряването на населението ще доведе до повишено търсене на здравна грижа, а качеството и ефективността на здравеопазването у нас изостава.

Преди България с по-висока средна възраст на населението се нареждат само Германия и Италия, което застрашава страната ни да се превърне с най-голям спад на хората в трудоспособна възраст.

Подкрепи Economic.bg