България и Естония вече се готвят за председателството на ЕС

Между администрациите на външните министерства на двете страни ще бъде създаден координационен механизъм

64 ~ 1 мин. четене

България е Естония вече започнаха подготовката си за председателството на ЕС през 2018 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

Външните министри на двете страни се срещнаха днес в Талин, за да обсъдят основните моменти в процеса.

По предложение на Николай Младенов между администрациите на външните министерства на България и Естония ще бъде създаден координационен механизъм, както и съвместни работни групи с участието на представители на цялата държавна администрация, които да съгласуват дневния ред по всички заседания на Съветите на ЕС.

„Председателството на ЕС е предизвикателство за нови страни-членки като България и Естония и заедно трябва да направим максималното, за да подготвим държавната администрация за него, коментира  Младенов.

Външните министри обсъдиха още продължаващите преговори по Многогодишната финансова рамка на ЕС (2014-2020) и усилията на Групата „Приятели на Кохезията”, в която участват България и Естония.  Младенов и Пает разговаряха за Западните Балкани и се обединиха около становището, че процесът на разширяване на ЕС е важен за продължаването на реформите в страните от региона.  

Продължаващото насилие в Сирия и атаката срещу територията на Турция, при която загинаха петима цивилни, също беше обсъдена от двамата министри. 
 

Подкрепи Economic.bg