България има €1,8 млрд. неусвоени европари за 2007-2013

Критиката на Европарламента за еврофондовете се отнася за кабинета ГЕРБ, смята Зинаида Златанова

Автор: Николай Марченко

Цели 1,8 млрд. евро от програмния период 2007 - 2013 г. предстои да бъдат усвоени през 2014 г., призна вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Пред ТВ7 тя се оплака, че приключването на стария и старта на новия програмен период са „най-тежкият период от европейския бюджетен цикъл”:  „Всичко това означава много тежка работа”. „Предизвикателство е, убедена съм, че ще се справим с него”, увери вицепремиерът.

Тя определи като „тежко манипулативно твърдение”, че тази година няма да има усвояване на европейски пари от новия програмен период 2014 – 2020 г. По думите й, още в края на първото полугодие ще може да започнат „най-важните интервенции” по субсидираната заетост, финансирани със средства по новата програма за развитие на човешките ресурси: „Има готовност за старт и на Оперативна програма „Транспорт“ (ОПТ).

Правосъдният министър коментира и приетата от Европарламента (ЕП) препоръка по отношение на еврофондовете за страната ни. „Няма да се изненадам, ако черновата на тази препоръка е писана в София“, заяви Златанова. „Нито са спирани фондове за България, нито има в момента спрени. Обратното - правителството успя да спаси стотици милиони евро в края на миналата година“, похвали се тя. „За 8 месеца успяхме да съставим план за усвояване на средствата за следващите 7 години“, заяви още Зинаида Златанова.

 Според нея едва ли не за всичко е виновна опозицията: „От една година ГЕРБ се опитва да ни обясни, че ЕК ще ни спре парите”. „Периодът, който се визира там, обаче е 2012 година. Не може интересът на една партия да се слага над националния интерес“, каза Златанова.

Тя обясни, че в доклада, приет от ЕП, се очертава как е изразходван европейският бюджет от институциите и държавите. „Няма държава от ЕС, която да не е спомената в този доклад за една или друга слабост”, оправда се Златанова. „Няма идеални, изрядни в изразходването на европейските средства. Целта е да се придържаме максимално към правилата, а когато това не се прави – да се налагат съответните мерки”, подчерта тя.

Вицепремиерът заяви още, че промените в Закона за конфликт на интереси целят да се „преодолеят слабостите, които са били констатирани в работата на предишната комисия”. „Със случайното разпределение на преписките, което въвеждаме, ще може да се гарантира прозрачност и справедливост“, обобщи Зинаида Златанова.

 

Коментари: 0