България почита народните си будители

Всепризнат патрон на българското будителство е Йоан Рилски

268 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

По традиция всяка година на днешният 1 ноември се отбелязва като Ден на народните будители. Това е общобългарски празник, който ознаменува делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Денят на народните будители е празник на просветата, образованието и културата. 1 ноември е официален празник в България, като денят е неучебен и неработен за заетите в образователната сфера.

Всепризнат патрон на българското будителство е Йоан Рилски почитан като небесен покровител на българския народ и българската държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски, внася предложение в Министерски съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. Предложението е направено по инициатива на интелектуалците Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков - Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска и Елена Снежина.

След установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година, Българската православна църква, не извършва поправка на църковния календар и продължава да извършва служението по Юлианския календар, според който денят 1 ноември по държавния календар съответства на 19 октомври по църковния Юлиански календар, който е Ден на Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

Подкрепи Economic.bg