Българско вино на дегустация в Париж

Страната ни е удвоила износа на напитката през 2013 година

184 ~ 1 мин. четене

Международната организация по лозарство и винарство /OIV/ ще организира специална презентация на български вина в Париж. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков и генералния директор на OIV Жан-Мари Оран във френската столица, съобщават от пресслужбата на аграрното ведомство.

„Много държави като Румъния, Аржентина и Израел участват в подобни дегустации, които се организират от нас  с цел популяризиране  на качествени вина от различни страни”, поясни г-н Оран. От своя страна министър Греков отбеляза, че това е важно за рекламата на българските вина, която трябва да става все по-мащабна и агресивна. Той посочи, че  през 2013 г. България е изнесла два пъти по-голямо количество вино в сравнение с 2012 година. „Развитието на лозарството е сред приоритетите в работата на Министерството на земеделието и храните и ние правим всичко възможно да рекламираме българските вина на международния пазар”, подчерта министър Греков. 

Жан-Мари Оран отбеляза, че през последните години в България е направено много за модернизирането на сектора. Той каза още, че има тенденция за подобряване качеството на вината  в световен мащаб.

Международната организация по лозарство и винарство има магистърска програма по лозарство и винарство в университета в Монпелие, а в България тя се изучава в Аграрния университет в Пловдив. Двамата се договориха за партньорство между двете магистърски програми с цел обмяна на специалисти.

На срещата присъства и извънредният и пълномощен посланик на Република България във Франция Ангел Чолаков.

Подкрепи Economic.bg