„Булгартрансгаз” ЕАД започва изграждане на газопровод Добрич-Силистра

5 общини по трасето ще бъдат газифицирани

3980 ~ 1 мин. четене

„Булгартрансгаз” ЕАД започва изграждането на газопровод между град Добрич и град Силистра.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Кирил Темелков и областните управители на Силистра и Добрич Николай Димов и Желязко Желязков, ще дадат старт на строителството на площадката, предвидена за изграждане на Автоматична газорегулираща станция-Силистра (АГРС) в землището на с. Калипетрово, община Силистра (ул. „Тутракан”, в посока Русе-Силистра).

Газопроводът е с дължина 80 км., с диаметър 350 мм. и капацитет за пренос на 100 000 м3/час.

Проектът се финансира от Международен фонд “Козлодуй”, чрез Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 9 214 000 евро. Съфинансирането, от страна на “Булгартрансгаз” ЕАД, е в размер на 3 070 000 евро.

Проектът ще даде възможност за газифициране на общините по трасето на газопровода: Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар, Силистра. По този начин домакинствата ще намалят разходите си за отопление и битови нужди с близо 35%. Газопроводът от Добрич до Силистра е от съществен интерес и за развитието на местната икономика. 26 са потенциалните индустриални потребители само за град Силистра. Обществените потенциални потребители са над 60 болници , училища, общински и други обществени сгради.

Подкрепи Economic.bg