Bundesbank предупреждава за имотен балон в Германия

Апартаментите в Берлин Мюнхен, Хамбург, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф са се увеличили с повече от 25% от 2010 година насам

164 ~ 1 мин. четене

Цените на апартаментите в Германия са наценени с до 20%, което засилва опасенията за бум на имотите в най-голямата европейска икономика. За това предупреждава немският кредитор Bundesbank, цитиран от Financial Times.

Предупреждението подхранва германското безпокойство, че валутната политика на Европейската централна банка е твърде свободна за страната. Основният лихвен процент на ЕЦБ по основните операции по рефинансиране е на рекордно ниското ниво от 0,5%. Tази тенденция също така е поредният признак, че международните инвеститори подхранват повишението в цените на недвижимите имоти по света.

Бързото увеличение на цените на апартаментите е засегнало седемте най-големи града в Германия, съобщават от Bundesbank, като посочват, че цените на къщите нарастват с по-умерен темп. Апартаментите в Берлин Мюнхен, Хамбург, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф са се увеличили с повече от 25% от 2010 година насам.

Тенденцията на пазара на имоти е необичайна за Германия, която е страна с преобладаващи наематели и муден имотен пазар. Освен това, тя е в рязък контраст с останалата част от еврозоната, където цените на жилищата са на седемгодишен минимум.

Подкрепи Economic.bg