Бюджетът за лятна почивка се е свил тази година

Средната сума, изхарчена през лятото на 2012 г., е доближавала 600 лв. за една седмица, докато през тази година тя е паднала с 50 лв.

152 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

През лятото на тази година българите са свили бюджета си за почивка, което се случва за първи път от 2008 г. насам, предаде bTV. Средната сума, изхарчена през лятото на 2012 г., е доближавала 600 лв. за една седмица, докато през тази година тя е паднала с 50 лв., показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. За 4-дневна ваканция сумата пада под 300 лв.

Институтът посочва като основни причини за по-малкия бюджет по-евтиния път, големите промоции, но не само това. "Да, има проблем. Хората се затормозяват с липсата на пари, все повече и повече, всяка година. Бих казал, че европейската статистика, която казва, че сме излезли от кризата не е права, защото повече хора предпочитат да пътуват при близки и роднини, отколкото да отидат на почивка", е мнението на Боян Павлов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Компаниите за бързо кредитиране също отчитат спад в отпуснатите заеми за почивка. В сравнение с миналата година много по-малко българи са си позволили да задлъжнеят и да вземат лесен, но по-скъп заем. "Миналата година конкретният брой хора, които са изтеглили кредит са около 3 хиляди, т.е тази година са някъде около 1500- 1600 човека", посочи Ина Илиева от компания за бързо кредитиране.

Подкрепи Economic.bg