"Цената на тока не е висока, доходите са ниски"

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма

Цитат на деня:

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

"Проблемът са ниските доходи, а не скъпата електроенергията."

Това заяви бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков пред БНР.

"Цената на тока в България е най-ниската в ЕС и около три пъти по-ниска, отколкото в Германия. Сметката е равна на количеството консумирана енергия по цената. Ние консумираме повече електроенергия, отколкото е необходимо, за да получим нивото на комфорт. А това се дължи на нискоенергийните жилища. Трябва да се подпомогне инвестирането в енергийна ефективност", коментира Трайков.

За избора на нов председател на ДКЕВР Юлиана Иванова Трайчо Трайков заяви: "Не познавам добре професионално новия председател на ДКЕВР Иванова, освен когато придружаваше RWE при преговорите за "Белене". Изключително трудна експертна работа е справянето с регулатора. Това е орган със специални компетенции – трябва да работи с най-новите финансови модели, да разбира от енергетика и да върши експертна работа извън политическия дебат. Не мога да кажа нищо друго, освен да й пожелая успех. Дано да е разбрала какво трябва да направи".
 
По повод протестите срещу сметките за ток, Трайков каза, че хората насочват гнева си към ЕРП-тата, но само 17% от приходите отиват при тях. "При държавни ЕРП-та този процент беше 25. Ако бяха държавни, сметките трябваше да се вдигнат с още 10%", каза още Трайчо Трайков и посочи, че ДКЕВР винаги е бил под силен политически натиск да се грижи за цената на енергията.

Подкрепи Economic.bg